به گزارش روابط عمومی و امور بین الملل منطقه آزاد چابهار به نقل از خبرگزاری ایلنا، نشست خبری پروژه ملی ساماندهی صدور مجوز راهاندازی یک هزار کارگاه سوزندوزی در استان سیستان و بلوچستان صبح امروز با حضور مسولان استان اعضای کارگروه ساماندهی مد و لباس و اصحاب رسانه برگزار شد.
حمید قبادی (دبیر کارگروه ساماندهی مد و لباس) با اشاره به آنکه هزار کارگاه سوزن دوزی که قرار است در استان سیستان و بلوچستان راهاندازی شود در قالب دوختهای سنتی سوزندوزی بلوچ خواهد بود، گفت: قرار است لباسهای ایرانی اسلامی تولید کنیم و محتوا و موضوعیت سوزندوزی به طرح لباسهای ایرانی وارد شود.
او ادامه داد: سوزندوزی بلوچ ظرفیتهای گستردهای دارد و استان سیستان و بلوچستان به واسطه ظرفیت گستردهای که دارد میتواند این حوزه را توسعه دهد ضمن آنکه شاهد اقبال عمومی از نقش مکران نیز بودیم.
قبادی خاطرنشان کرد: تفاهمنامهای با معاونت امور هنری چابهار منعقد کردیم تا چابهار را به عنوان یکی از پایگاههای دوخت سنتی کشور معرفی شود در عین حال مجموعه ردای سنتی مکران مجری کار شده است و در این راستا تفاهمنامه اجرایی بین سپاه منطقه آزاد چابهار، فرهنگ و ارشاد به منظور ایجاد توسعه پایدار در منطقه منعقد شده است.
دبیر کارگروه ساماندهی مد و لباس خاطرنشان کرد: مجریان طرح شناسایی شدهاند و در حال دریافت مجوزها هستند که این مجوزها توسط اداره کل فرهنگ و ارشاد سیستان و بلوچستان صادر خواهد شد همچنین تامین مواد اولیه توسط مجری منطقه آزاد چابهار انجام میشود و بیمه هنرمندان نیز توسط اداره کل فرهنگ و ارشاد، سپاه و همچنین کمیته امداد رقم خواهد خورد.
به گفته قبادی قراردادهای تضمین خرید از کارگاههای منتخب نیز منعقد شده است ضمن آنکه تاکید بر آن است تا بتوان امکان صادرات این کارها را نیز فراهم کرد چنانچه در حال حاضر بازارچههایی برای عرضه این محصولات در تهران، مشهد، شیراز، اصفهان برپا شده و قرار است تا پایان سال هزار واحد شناسایی و معرفی شوند.
او تاکید کرد: سوزن دوزی بلوچ یک برند است و هویت ایرانی را داراست که میتواند روی لباسهای مدرن قرار گیرد. در عین حال میتوان تلفیقی از دوخت سنتی با لباس و طرحهای مدرن را در اختیار مخاطب امروزی قرار داد.
قبادی در پاسخ به سوال خبرنگار ایلنا مبنی بر آنکه چه برنامهای برای نظارت در خصوص عدم کاهش کیفیت آثار تولید شده و همچنین نظارت بر قیمتگذاری آثار سوزندوزی در نظر دارند، گفت: گرانی اتفاق نمیافتد چرا که سادهسازی را مدنظر داریم و قصد داریم از تکهها و نمادهای سوزندوزی شده روی لباسها استفاده کنیم نباید فراموش کرد که سوزندوزی بر اساس تکنیکهای هندسی تبدیل به نقش میشوند همچنین هنرمندانی را در نظر داریم تا بر اساس برشها و تکنیکها دوخت جدیدی را ارائه دهند.
او ادامه داد: بنا نیست عین قطعات سوزندوزی وارد لباسهای امروزی شود از آنجایی که این هنر زمانبر است قطعا قیمت بالایی خواهد داشت اگر قرار باشد این کار را بکنیم اول کار قیمت آثار تولید شده بالا خواهد بود که مورد استقبال خریدار قرار نمیگیرد قرار است سادهسازی در هنر طراحی صورت گیرد بنابراین آنچه که از سوزندوزی خواهید دید لزوما آن لباس بلوچ که در همه ذهنها است نیست اما الهام دهنده آن طرحها خواهد بود در و اقع فراگیر شدن سوزندوزی و طرح آن را مدنظر داریم.
عبدالرحیم کردی مدیرعامل منطقه آزاد چابهار با اشاره به آنکه در راهبردهای منطقه آزاد توجه به رفاه و توسعه و اقتصاد محلی و عمران و آبادی منطقه مدنظر قرار گرفته است گفت: برای آنکه بتوانیم توسعه پایدار داشته باشیم باید همکاری و مشارکت جوامع محلی را اخذ کنیم. سوزندوزی در خون و وجود زنان بلوچ است و تولیداتی دارند که به لحاظ اصالت هنری وضعیتی است که کمتر مورد توجه قرار گرفته است.
وی یادآور شد: رنگها، طرحها و چگونگی استفاه از آنها مدنظر قرار داریم و معتقد هستیم هیچ هدیهای از منطقه آزاد چابهار به جز صنایع دستی نباید بیرون برود. در عین حال موفق شدیم هفت تعاونی سوزن دوزی ایجاد کنیم و 100 سوزندوز را بیمه کردیم.
کردی ادامه داد: طی این مدت در عمان، ایتالیا، روسیه، تایلند و فرانسه نمایشگاه برگازار کردیم همچنین در حوزه آموزش مدرسه عالی هنر را در چابهار راهاندازی کردیم که اکنون دپارتمان طراحی و دوخت لباس آن آغاز به کار کرده است.
مدیرعامل منطقه آزاد چابهار با اعتقاد بر آنکه از طریق اقتصاد فرهنگ میتوان به فرهنگ و مردم کمک کرد گفت: در ضمن اشاعه و حفظ هویت میتوان کارهای اساسی در حوزه توسعه اقتصاد انجام داد چرا که در حوزه سوزندوزی میتوان با حداقل سرمایه یک کارگاه راهاندازی کرد و علاوه بر توسعه اقتصادی به حفظ اصالت، هویت و فرهنگ ایرانی نیز کمک کرد در این راستا ملزومات کارگاهها از پارچه گرفته تا نخ و حتی خود کارگاه را تامین میکنیم.
کردی در پاسخ به سوال خبرنگار ایلنا گفت: تجاری سازی سوزندورزی را مدنظر داریم در این راستا در صدد ایجاد شرایطی برای پوشش بازار و تولیدات هستیم البته سعی ما بر آن است با حفظ اصالت و ریشه هنر و ساختار آن خلاصهسازی با بازار ارائه دهیم.
او خاطرنشان کرد: علی اصغر مونسان معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان میراث گردشگری اختیارات را به منطقه آزاد چابهار تفویض اختیار کرده و همکاریهای خوبی در این حوزه با معاونت صنایع دستی داریم البته بازارچه صنایع دستی ایجاد کردیم تا حوزه رقابتی فروش سوزندوزی را شاهد باشیم ضمن آنکه الزاما به دنبال آن نیستیم که کارهای باکیفیت ایجاد شود.
علی زینیوند معاون سیاسی و اجتماعی استانداری سیستان و بلوچستان در ادامه این نشست به ضرورت توجه به رویکرد فرهنگی – اقتصادی اشاره کرد و گفت: این دیدگاه برای استان سیستان و بلوچستان بسیار ضروری است و میتوان با توسعه مشاغل خانگی و خرد که میتوانند پوشش دهنده هویت یک منطقه باشند توسعه فرهنگی – اقتصادی را ایجاد کرد.
وی ادامه داد: طی این سالها به هر دلیلی از استان سیستان و بلوچستان چهرهای خوب و واقعی نشان داده نشده این در حالی است که این استان مملو از وضعیتهای بینظیر و پنهان است اما تصویری نامطلوب از آن به نمایش گذاشته شده که با همه ظرفیتها مطابقت ندارد.
او از ساخته شدن فیلمی خبر داد که از قاچاق و اسلحه در آن خبری نیست و گفت: به زودی فیلیم از استان سیستان و بلوچستان خواهید دید که علاوه بر آنکه در برگیرنده بازیگران طراز اول کشور است پتانسیل و ظرفیتهای گردشگری، میراث و صنایع دستی استان را به نمایش میگذارد و چهرهای واقعیتر از استان سیستان و بلوچستان را معرفی میکند.
او معتقد است بهترین راه برای توسعه فرهنگی – اقتصادی در استان سیستان و بلوچستان و توجه به مشاغل خرد بازاریابی و مدیریت این حوزه است.
زینیوند در پاسخ به سوال خبرنگار ایلنا مبنی بر آنکه آیا فیلمی که قرار است در استان سیستان و بلوچستان ساخته شود در مقابله با فیلم شبی که ماه کامل شد نرگس آبیار خواهد بود گفت: در واقع همه فیلمهایی که تاکنون درباره استان سیستان و بلوچستان ساخته شدهاند تصاویری منعکس میکنند که تمام واقعیتهای این استا ن نیست و به نوعی تصویر ذهنی عموم جامعه را به این استان خراب کردها ست از این رو تلاش داریم تا فیلمی بسازیم که حاصل تلاش افرادی خواهد بود که در استان سیستان و بلوچستان زندگی میکنند و به تمام جوانب آن اشراف دارند معتقد هستند برخی از صحنههایی فیلمی که نرگس آبیار ساخته بود بدون گرفتن مشاوره از افرادی که در استان زندگی میکنند طراحی شده بود.
او خاطرنشان کرد: هر فیلم دو جنبه فنی و تاثیرگذار و پیامرسان دارد هر چند فیلم وقتی که ماه کامل شد بسیار جذاب بود اما در حوزه پیامرسانی تصویری واقعی ارائه نداد.
معاون سیاسی – اجتماعی استانداری سیستان و بلوچستان خاطرنشان کرد: هر چند قصد نداریم فیلمی در مقابله با فیلم نرگس آبیار بسازیم اما دوست داریم چهرهای واقعی از سیستان و بلوچستان را به نمایش بگذاریم.
حسین مسگرانی مدیرکل فرهنگ و ارشاد سیستان و بلوچستان یکی دیگر از سخنرانان این جلسه بود که به صدور مجوز فعالیت کارگاههای سوزندوزی اشاره کرد و گفت: تاکنون صد مجوز کارگاه سوزن دوزی صادر شده است و بیمه آنها نیز فعال شده است تا بتوانند از تسهیلات بیمه هنرمندان استفاده کنند فقط انتظار داریم در بخش آموزش و عرضه منطقه آزاد چابهار، سپاه و بسیج ما را یاری دهند تا بتوانیم راه را ادامه دهیم
او خاطرنشان کرد: محور کارگاههای سوزندوزی بانوان هستند که در عین حال محور توسعه در حوزه فرهنگ استان سیستان و بلوچستان است به حساب میآید.